Eerste uitstapje - Reisverslag uit Ayacucho, Peru van Kristina Van De Putte - WaarBenJij.nu Eerste uitstapje - Reisverslag uit Ayacucho, Peru van Kristina Van De Putte - WaarBenJij.nu

Eerste uitstapje

Door: Kristina

Blijf op de hoogte en volg Kristina

06 Oktober 2007 | Peru, Ayacucho

Dit bericht komt wel met een week vertraging, maar ik heb nu pas de tijd om rustig iets te schrijven.
Vorige week zaterdag mijn eerste uitstapje gedaan. Samen met mijn Spaanse lerares Rosa, haar vriendin Roxanna en enkele andere vrijwilligers Lobke, Monique en Thomas zijn we naar Wari en Quinua gegaan. Om tien uur vertrokken we. Eerst met z'n allen de taxi in die het formaat had van een kleine peugeot. Je kan je al voorstellen dat we lekker opgestapeld zaten. Van de taxi over naar een minibusje, waar je ook lekker dicht bij elkaar zat. Al een geluk duurde de rit maar een half uurtje. Ik was natuurlijk weeral misselijk van door de bochten te scheuren. Na even 5 minuten bekomen te hebben zijn we naar de Wari-ruïnes gaan zien. Rosa en Roxanna waren onze gidsen.
Blijkbaar hebben de Wari's een gang uitgehouwen van Ayacucho tot in Cusco (ongeveer een 500km). Deze gang start in een grot en die grot zochten we maar hebben we helaas niet gevonden. Wat we wel vonden waren grote spinnen.
Toch hebben we heerlijk gewandeld tussen de cactussen met de zon op ons gezicht.
Van Wari gingen we achterin een jeep mee naar Quinua. Quinua is een gezellig klein dorpje maar wel toeristisch. Er staat een obelisk, die gebouwd is ter herdenking van de bevrijding van Zuid-Amerika, en daar zijn we naartoe gestapt. Ik was best moe, wandelen op 3000m is niet zo simpel. Mijn conditie thuis is niet zo op en top maar hier is die niks.
Was dan ook blij als we vanaf de obelisk de 'echte' toerist gingen uithangen. We zijn te paard verder gegaan tot aan een waterval. 'k Was blij dat ik niet moest stappen maar heb toch serieus gegild. Ik had natuurlijk ook het koppigste paard. Het wou telkens eten, beet in het gat van de andere paarden, enz.
Het was vooral eng als we een smal paadje bereden en de begeleider het paard alleen liet stappen. Ik moest stampen als het vooruit moest en een beetje sturen met de teugels. Maar na een paar keer 'Ayuda me' te roepen kwam dat kleine manneke terug bij zijn paard wandelen om het te begeleiden.
Ik was blij als we aan de waterval waren. Het was geen gigantische waterval maar het was er wel mooi en heel stillekes.
Daarna terug met het paard tot aan de obelisk, ik vond het best zielig voor dat beestje maar dacht maar aan de mensen die die dag dan toch centjes verdiend hadden door een ritje te paard te verkopen aan die 'blanken'.
De terugweg naar Ayacucho was dit keer veel rustiger en ik heb dan ook van het uitzicht kunnen genieten.

Zondag heb ik mijn verjaardag gevierd, heel anders dan anders maar wel leuk.
Mijn eerste verjaardagskaarsje heb ik al zaterdagnacht uitgeblazen. Het stond op een pizza en er werd gezongen door Didik en Lobke + nog enkele andere mensen in de pizzeria.
Zondagmiddag heb ik een bommataart (taart van bomma Van De Putte) gemaakt want er moest toch iets zijn dat ik elk jaar op mijn verjaardag heb. Was wel een beetje een geïmprovisseerde taart maar ze werd gesmaakt door de andere vrijwilligers die op mijn feestje kwamen.
De grootste verrassing waren bloemen die ik cadeau kreeg en die vanuit België besteld waren, bedankt!

Dinsdag heb ik met de kinderen van 'Los Cachorros' mijn verjaardag gevierd.
's Middags heb ik met enkele kinderen terug een bommataart gemaakt en 's avonds hebben we die met z'n allen opgegeten. Er bleef geen kruimeltje meer over.

Zo nu zijn jullie weer bij wat betreft Peru.

groetjes
Kristina

ps: vele Kristina-foto's omdat er naar gevraagd werd.

• 09 Oktober 2007 - 07:03

Meter Hedwige De 1st:

Dag petekindje
    Ik zie dat je buiten hard werken,ook nog geniet van het mooie land Peru!
    Jouw verhaal en de foto's laten ons meegenieten.Fijn!en bedankt!
    en aan neef58.....spijtig dat jij zo een nakomertje bent hé.....ik ben en blijf nicht1

• 09 Oktober 2007 - 09:23

Zus 1:

Leuk verhaal!
    En leuke foto's! Zie ik daar al een extra kilootje bij ten gevolge van de dagelijkse "rijst met aardappelen" - maaltijden? Als ik die foto's zie, begint het al te kriebelen. Maar ik denk niet dat ik er geraak. Ben eens benieuwd wie het geluk zal hebben om jou te bezoeken!

en, nicht 1, hoewel ik mezelf zus 1 heb genoemd ben ik niet de eerste zus, of misschien toch, maar dan in omgekeerde volgorde, dus misschien ben jij niet nicht 1, maar wel Anneke. Je bent wel zeker de 1ste meter.

Kris, ik kijk al uit naar de verhalen die je beloofd hebt over de kinderen zelf!

• 12 Oktober 2007 - 13:15

F-klas:

hopelijk heb je het daar naar je zin. wij zijn een prikbord over jou aan het maken. we zitten hier in de klas van juf an en moeten je veel groetjes doen. We lezen elk verslagje van u en genieten van de mooie foto's.
    nog veel plezier daar!
    groetjes van de f-klas!
    pefheeftlef@gmail.com

• 15 Oktober 2007 - 12:22

Jeroen:

Denk 2 keer na voor je de bus neemt :-)

GVA - 15/10 22 doden bij crash autobus in ravijn

Minstens 22 mensen zijn om het leven gekomen en 15 anderen verwond bij een ongeval met een autobus zondag in Peru. Dat heeft de plaatselijke politie meegedeeld.

Het ongeval deed zich voor op een gladde bergweg tussen de mijnstad Morococha en La Oraya in Centraal-Peru. De bus, met minstens 40 passagiers, raakte bij een uitwijkmanoeuvre van het wegdek en stortte in de diepte.

• 16 Oktober 2007 - 02:44

Anke:

Hoi Kris!
    Het ziet er naar uit dat je het daar leuk hebt in Ayacucho!
    `onze zus` van het gatsgezin in Cusco is zaterdag ook vertrokken naar Ayacucho. Een Belgisch meisje Sarah, misschien kom je haar ook tegen!
    We gaan zeker begin januari naar Ayacucho gaan! Nog veel plezier daar en tot in januari!

• 18 Oktober 2007 - 08:00

Zus 1:

Allé, wanneer komt nu het vervolg?